EKMEK MÜZEMİZ
Adaletli ve Üretken Bir Geleceğin Parçası Olmak İçin Çalışıyoruz
EKMEK MÜZEMİZ
Türkiye’nin ilk ve tek Ekmek Müzesi, Ankara Halk Ekmek Fabrikası’nda bulunmaktadır. Anadolu Bulvarı No: 13 Macunköy-Yenimahalle adresinde hizmet veren Başkent Market GİMAT Şubemizin asma katında yer alan Ekmek Müzemizi ziyaret edebilirsiniz.
Ekmeğin yapılış serüvenini anlatan müzemiz 2007 yılında kurulmuştur. Müzemizin kuruluş amacı; toprağa ekilen tohumdan, sofralara gelene kadar bir ekmeğin hangi aşamalardan geçtiğini anlatmak ve bunu tarihle birleştirerek günümüze kadar olan süreçte ekmek yapımında kullanılan malzemeleri sergilemektir.
Müzemizde ekmeğin serüvenini anlatan eski dönemlere ait tarımsal araç ve gereçler bulunmaktadır. Asırlık aletlere yer verdiğimiz müzede; ekmeğin serüveni toprağın buğdaya can vermesiyle başlıyor. Yetişen buğdaylar öğütülür un elde edilir. Elde edilen unun nasıl ekmek haline geldiği, ekmeğin yapılışı, pişirilişi, sofraya gelişini Anadolu ezgileri ile ziyaretçilerimize aktarıyoruz.

Sosyal Medya'da HALK EKMEK
Buğdayın ekmeğe olan zorlu yolculuğunu
Sofraların baş tacı, toplumumuzun temel besin maddesidir ekmek. Tarladan sofradaki yerini alıncaya kadar zahmetli bir yolculuktur ekmeğin öyküsü.
Ekmeğin kabul gören en eski hikayesine göre; ilk insanlar su ile ıslatılmış ve kendi haline bırakılmış buğday kırmasında gözeneklerin meydana geldiğini görmüşler ve gözenekli kütleyi sıcak taşlar üzerinde pişirdikleri zaman lezzetinin iyi olduğunu anlamışlardır. Cilalı Taş Devrinde Kestane, Meşe Palamudu gibi bazı bitkisel ürünlerin ezilip suyla karıştırdıktan sonra elde edilen hamurun, kızgın taşlar üzerinde ya da kül içerisinde pişirilerek yendiği de bilinmektedir.