Halk Ekmek

Laboratuvar

Laboratuvar

Halk Ekmek Fabrikamız laboratuvarlarında un başta olmak üzere üretimde kullanılacak hammaddelerinin Türk Gıda Kodeksi ve TSE'ye uygunlukları incelenmekte, numunelerin analizleri ve istif analizleri, maya aktivitesi ve hamur performans ölçümleri yapılmaktadır.

Laboratuvar personeli zaman zaman mikrobiyoloji kurslarına gönderilerek gerekli eğitimleri almaları sağlanmaktadır. Hammaddeler dışında üretilen ekmeğin de analizleri yapılmaktadır.

Laboratuvarımızda bulunan cihazları şöyle sıralayabiliriz

AMİLOGRAF, TEKSTÜR CİHAZI, FALLİNG NUMBER CİHAZI, SEDİMANTASYON CİHAZI, SU BANYOSU, SOĞUTMALI SENTRİFÜJ, HASSAS TERAZİ, OTOKLAV, İNKÜBATÖR, FARİNOGRAF, EKSTENSOGRAF, KÜL FIRINI, ETÜV, ELEK SALLAMA CİHAZI, OTOMATİK RUTUBET CİHAZI, GLUTPRK, MANYETİK KARIŞTIRICI, PROTEİN TAYİN CİHAZI, EKMEK HACİM ÖLÇME CİHAZI, RENK ÖLÇÜM CİHAZI, GERİ SOĞUTUCU, YIĞIN YOĞUNLUĞU DÜZENEĞİ

Analizi yapılan hammaddeleri sıralayacak olursak;

Rutubet ve kuru madde, Yaş öz (yaş gluten), Kuru öz (kuru gluten), Düşme sayısı tayini (unlarda enizm aktivitesi), Amilograf (enzim aktivitesinin grafiksel dökümü), Normal sedimantasyon, Değiştirilmiş sedimantasyon, Asitlik, Elek analizi, Unlarda kül miktarı (tip tayini), Ağartma maddelerinin kullanılıp kullanılmadığının tayini, Farinograf analizi (unların su alma kapasitesi), Ekstensogarf analizi (unun uzamaya karşı gösterdiği mukavemet), Unlarda renk, koku ve yabancı madde tayini, Unlarda C vitamini tayini, Mayanın CO2 gazı üretme gücü, Mayada renk, tat ve koku, Mayada rutubet, Ekmekte renk, tat, koku, Ekmekte gözenek, kabuk oranları, Ekmekte kül tayini, Ekmekte rutubet tayini, Ekmek tuz oranı, Ekmekte asitlik tayini, E.coli, coliform, maya-küf gibi mikrobiyolojik analizler, Ekmek hacimlerinin ölçülmesi, Ekmekte rope analizi, Saf suda iletkenlik, Tuzda rutubet, Tuzda NaCl miktarı, Kepekte kül, Kepekte rutubet, Kepekte asitlik, Ruşeymde asitlik, Çavdar ununda kül, Çavdar ununda elek, Çavdar ununda asitlik, Çavdar ununda rutubet, Su bağlama çözünürlük, Protein tayini, Tekstür analizi, Genişleme indeksi, Yığın yoğunluğu

Top