Bizden

Haberler

EKMEK İSRAFININ ÖNLENMESİ TBMM GÜNDEMİNDE

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan, ekmek israfının önlenmesine ilişkin alt komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol başkanlığında toplandı. Toplantıya Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası ve Ankara Etimesgut Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası yetkilileri katıldı. Toplantıya katılan fabrika yetkilileri ayrı ayrı ekmek israfını önlemede alınacak tedbirleri anlattılar. İstanbul Halk Ekmek A.Ş. Edirne Kapı İşletme Müdürü Abdullah Arslan; Ekmeğin günlük tüketilecek kadar alınması gerektiğini, tüketim fazlası alınmamasını aksi takdirde alınan fazla ekmeğin israf olduğunu bununda çöpe gittiğini örneklerle anlattı. Arslan, günde 1.200.000 ekmek ürettiklerini bunun %5’inin israf edildiğini bu ekmeklerden %95 ‘inin hayvanlara verildiğini geriye kalan kısmının da galeta unu yapımında kullandıklarını söyledi Arslan, ayrıca İstanbul’daki ruhsatsız fırınlara da değinerek ''İstanbul'da 4-5 bin ruhsatsız fırın var, bu durum israfı tetikliyor. Gramajı farklı ekmekler üretiliyor ve kontrol edilemiyor'' dedi. Abdullah Arslan’dan sonra söz alan Ankara Halk Ekmek Genel Müdür’ü Ali İlkbahar ise; Ekmeğin insan sağlığı açısından önemine işaret ederek, dünyada insanlar açlıktan ölürken, Türkiye'de ekmeğin çöpe atılmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti. İlkbahar, komşuluk ilişkilerinin azalmasının, ekmek ve yemek israfına neden olduğunu şu örnekle açıkladı: ''Eskiden kadın dolma yapar ve komşusuna verirdi, şimdi bu yok. Dolma komşusunun ihtiyacı olduğu için değil, gelenek olduğu için verilirdi. Eğer şimdi de paylaşım olsa israf olmaz'' diye konuştu. İlkbahar, devletin bahçeli evleri teşvik etmesi gerektiğini ifade ederek, sözlerini ''Bahçeli evler olsa, oralarda hayvanlar yaşasa, israf olan ekmekler ve yiyecekler onlara yedirilir, böylece israf da olmaz. İnsanlar hayvanlara o kadar uzak ki tavuğu gördüğü zaman insan tanımıyor bile. Bir de işin dini boyutu var. Yüce Yaradan Kur’an-ı Kerim’de A'RÂF suresi, 31. ayetinde şöyle buyuruyor :' " Ey Âdemoğulları! Bütün mescidlerde ziynetlerinizi alınız. Yeyiniz ve içiniz. Ve israf etmeyiniz. Muhakkak ki O, müsrifleri sevmez” Bu ayetten de anlaşılacağı gibi, israf haramdır’ şeklinde sürdürdü. Tam buğday unu ekmeğin yaygınlaştırılması gerektiğine işaret eden İlkbahar, ''Eğer tam buğday unu ekmeği yapılırsa yüzde 35 maddi tasarruf sağlanabilir, yılda 5 milyon ton buğday tasarruf etmiş oluruz'' dedi. İlkbahar, Türkiye'de en yaygın görülen kanserlerden kalın bağırsak kanserinin tedavisinde tam buğday unu ekmeğinin büyük fayda sağlayacağını söyledi. Ali İlkbahar, ekmeğin içerdiği vitamin ve minerallere dikkatleri çekerek, şöyle konuştu: ''Ülkemizde kadınların büyük çoğunluğunda demir eksikliği var. Siz demiri ilaç olarak aldığınız zaman, kimyasal değişime uğrayan ilacı almış oluyorsunuz ancak demiri ekmekten aldığınız zaman doğal olarak ve bedava almış oluyorsunuz. Demir, çinko, folik asit, vitaminler ve minarelileri doğal olarak elde etmiş olacağız.'' İlkbahar, Ankara'da günlük üretilen toplam 4,5 milyon adet ekmeğin 750 binini fabrikalarının ürettiğini ifade etti. Sözlerine ekmeğin naylon poşete konulmasıyla devam eden İlkbahar, ''Poşetlerin çoğu geri dönüşümden elde ediliyor. Yani poşetler kirli, ama biz ekmeği bu poşetlere koyuyoruz, bu olmaz'' dedi. İlkbahar, Türkiye'de de ekmeğin Avrupa'da olduğu gibi kese kağıtlara konulması gerektiğini vurguladı. İlkbahar, konuşmasının sonunda, ' Toprağın Sarı Saçlı Güzeli “Buğday'' başlıklı sinevizyon sunumu yaptı.

Top